Over Cortenstaal


Een unieke staalsoort. Afkomstig uit de Verenigde Staten, bekend onder de merknaam COR-TEN -staal. In Nederland is cortenstaal ook steeds populairder. Je ziet dit roestige staal steeds vaker terug in bijvoorbeeld tuinen, gevelbekleding en kunstobjecten. 

Het staal begint – afhankelijk van de weersomstandigheden – na een aantal dagen/weken een roestige kleur te krijgen.

Het staal krijgt in de beginfase een frisse oranje/rode kleur, die in de loop van de tijd verandert in een lichtbruine of donker bruine kleur. Deze bruine kleur zorgt voor een hele mooie industriële uitstraling, maar ook goed matcht met kleuren uit de natuur.

In een zwavelrijke atmosfeer zal het staal sneller verkleuren en uiteindelijk een donkere kleur krijgen. Daarnaast zal het verkleuringsproces ook versnellen wanneer het regelmatig regenachtig en daarna weer droog is, zoals in Nederland vaak het geval is.

Cortenstaal is zeer sterk materiaal. Je zou denken dat roest slecht is voor het staal, maar het tegenovergestelde is waar. De roestlaag wordt als het ware een beschermlaag om de binnenste laag staal heen. Cortenstaal wordt niet voor niets gebruikt in bruggen en gebouwen.

Dankzij de chemische samenstelling ontstaat er dus een roestlaag, die het staal bedekt. Deze roestlaag biedt een uitstekende bescherming tegen invloeden van buitenaf.

De roestlaag zorgt er namelijk voor dat het dieper geleden staal onaangetast blijft, omdat deze roest indringing voorkomt. Mede dankzij deze roestlaag is cortenstaal zo’n 10 keer sterker dan normaal staal! Je kunt dan ook rekenen op een hele lange levensduur.

Omdat de roestlaag bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf, is het niet nodig om cortenstaal te behandelen met onderhoudsmiddelen. Het is niet nodig om cortenstaal op een speciale manier te onderhouden, waardoor dit staal onderhoudsarm is.

Omdat cortenstaal niet wordt behandeld met corrosie werende middelen en verven onnodig is, wordt het milieu niet belast.